Saturday, December 12, 2009

Permainan Tradisi

Aku diminta mewakili salah seorang boss aku untuk ke Temasya Permainan Tradisi 1Malaysia kat Panggung Seni, Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) pada 10 Disember 2009.

Mula2 tu tak dpt nk agak apa yg ku patut buat apabila sampai sana nanti. First time aku mewakili boss berseorangan untuk ke majlis rasmi macam ini. Segan pon ade sebab bakal duduk satu barisan dengan jemputan-jemputan khas dari jabatan-jabatan lain dari Kementerian Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan Malaysia (KPKK).

Aku dgn tak semena-mena telah ajak seorang lagi opismet untuk ikut serta walaupon yg telah konfemkan attendance hanyalah aku seorang. A'ah! Peduli la. Hahaha... Aku bukannya pro bab2 ikut protokol majlis neh.

Sesampainya aku kat sana... aku terpegun. Dewan UKM yang diberi nama Panggung Seni telah dihias dgn begitu formal sekali. Sesuai untuk dilawat Menteri Kementerian tp as expected... beliau diwakilkan oleh penolong die.

Teringat mase aku kat universiti dulu. Huhu. Tibe2 aku rase diriku amat TUA skali.



Dah lama tak merasai suasana riuh-rendah mcm neh. Saat diumumkan pemenang2 bg setiap kategori permainan tradisi yg diadakan...... akan disertai dgn sorakan yg bole memekakkan telinga. Hoho. Bnyk student2 kat situ. Dari pelbagai universiti kat Malaysia. Ramai gak yg ensem2 neh. Ehem. Ehem.

Acara neh bole dibaca dari blog ini. 

Mari kita mengenali permainan-permainan tradisi yg ade kat Malaysia neh.

1. Galah Panjang,




Ku pernah main benda neh mase kecik2 dulu...... ehehehe...

2. Ketinting,




Hahaha.. lama tak main benda neh....... Rase nk gi conteng tpt letak kereta kat bawah apartmen aku neh utk main benda neh bersama housemate.

3. Tating Lawi,

Ku tak jumpa gmbr mengenai permainan neh kat google. Yg ku tau ia melibatkan menating dan menimbang bola lawi dgn pelbagai cara sepakan dengan menggunakan mana2 anggota badan selain tangan.

4. Rebut Negeri,


Nama lain utk permainan neh ialah Tarik Tali.... hoho.. Kalo ade apa2 aktiviti luar yg dianjurkan jabatan seperti BTN, hari sukan dan sebgnya..... permainan neh mmg wajib ade. Kan? kan?


5. Lompat Untai Gelang Getah,

Baru ku tau... benda neh sama dgn versi Jump-roping..... cuma kita pakai untaian panjang yang diperbuat daripada beberapa gelung getah berwarna-warni.

Tertarik lak dgn klip neh....... chumel!



6. Ketuk Keli,

 Yg neh....... ku tatau mende.......... dan malas lak nk kaji ape mendenya.. Hahaha.. sila google sendiri ye!

7. Laga Ayam dan

Hoh....... nk berlaga mcm ayam la neh......... Sama konsep mcm Sumo Wrestling kot.. ehehehe...

8. Sepak Raga Ratus


Sepak raga..... dah jadi international sports. Bapa aku mase muda2 mmg pro dlm sukan neh. =)

Hohoho....... bnyk gak permainan tradisi kita neh kan. Ade lagi tuh....... congkak...... gasing........ permainan Wau (mcm layang-layang)... ermmmmmmm.. ape lagi ek? Pls tell me.

Ok ar.. pnjang lak entri aku kali neh.. Saja nk share...... besh gak main skali-skala kan? =)

PS: ptg neh nk jumpa doktor gigi yg ensem.. ehehe



20 comments:

ber_uwang said... [Reply]

main pondok pondok tak masuk ke?

Farhana said... [Reply]

Jard mane ade tua.. Umur lebih sket jek.. Sket jek laaa pun.. Heehee.. ;)

Oohhh.. Besynye brmain sprt di zaman kicik.. Bebas.. ;)

cikNadz said... [Reply]

hehe ingat dedulu main zero-point, nenek kebayan, jengket-jengket (tingting), tuju tin, tuju kasut, rounders, layang-layang handmade, memancing aii banyak lagi. buas
jugak aku neh rupanya..

noor afzan said... [Reply]

bentuk ketingting lain la..
x cam biasa..

Yunus Badawi said... [Reply]

betul ke doktor gigi tu hensem? Kat mana klinik dia biar aku tengok.

Aku rasa ko dah patut kawinlah hehehe

joegrimjow said... [Reply]

main dek cok jom
xpon coh

oranglidi said... [Reply]

upih pinang,,

takpun pinang meminang.

piNky LuCiA said... [Reply]

aku tak penh main galah pnjng.. nak main jugakk.. hehehe

opaq said... [Reply]

zero point..~hheehehe

hisham said... [Reply]

main kunda kundi xde ker..?? ape ni ..disisihkan plak...

ezzati said... [Reply]

smua penah main except 7, 8 tu..batru seremban x masuk ke?

Noorlaila Mohamed Nor said... [Reply]

tingting
kami panggil jengkek
haha lama gilaaa xmain

abe long said... [Reply]

mano gambo den?

hisham said... [Reply]

wei..rajinnye..komen smpai 2 kali..wei..aku tkr layout tu komen2 hilang sume....hehe...tk cre

Si budak Aboi said... [Reply]

emm mem belon acar aaa!

Faarihin said... [Reply]

Salam ziarah miss jard..

wah.. lama tu tak main permainan tradisional ni.. rindu plak masa zaman kecik2.. (^__^)


p/s: MITC tu nama bangunan yg menjadi tempat utama untuk ekspo, persidangan, konvo pun leh uat kat situ.. Melaka International Trade Center. meh la datang ke MITC hari ni, ada ekspo satu daerah satu industri seluruh malaysia ni.. (^__^)

.millalara. said... [Reply]

haiyok3. knapa tak tunggu mila balek ukm dolu baru g sana.. huuuu~~~ suka men congkak n batu seremban ja.. tak peluh2 tak comot2.. hehe ;p

Dak Wan said... [Reply]

Permainan yg boleh menguruskan orang. Sekarang? Dok PS, PS dan PS jewr... Apa nak jadi?

lotikus disarimankan said... [Reply]

permainan pondok2 ngan kawen2 xder ek?tradisi jugak tuh

Lifesaver said... [Reply]

aku suka main galah pjg dlu