Friday, February 6, 2009

Silat Jurus Makrifat dan Silat Cekak Hanafi


Ntah tibe2 aku nak buat entri pasal silat...

Dulu..

dari sekolah menegah sampai universiti aku aktif mengiikuti persatuan Silat..

tak pernah terfikir pon kenapa banyak sgt jenis silat.. Gayong la, jurus la, Cekak la.. mcm2 la.

Sekolah rendah.. aku aktif ikut tarian plak.. haha.. siap jadi pengajar la kunu' mase darjah lima, tapi tangan ku keras sbnrnya...

Jadi naik sekolah menengah.. ku lihat Seni Silat nih mcm best la plak..

Ade action, gerak-geri pun seakan-akan menari... jadi dari tingkatan satu sampai tingkatan empat aku aktif pergi latihan Silat.. Silat Jurus Makrifat. Guru Silat selalu pasang lagu M. Nasir setiap kali kitorang buat persembahan.. tak kira la.. Hari Sukan ker.. wakil sekolah di peringkat daerah ker.... wakil sekolah mase Hari Kebangsaan la... huhuhu.. bnyk wei kitorang buat persembahan. Tp bagi aku, persembahan silat itu seperti buat lakonan.. sbb apabila buat sepakan atau tumbukan itu, bukannya kena betul2.. (kan, wafa' kan? wafa' schoolmate aku mase SMESH dulu).. ala.. mcm GUSTI. Lakonan semata-mata.. haha..

Masuk universiti plak... tercarik-carik jugak nak join persatuan mempertahankan diri. Di samping berpeluang melihat mahasiswa-mahasiswa yg gagah perkasa (dan ade kalanya hensom) beraksi.. dpt gak aku maintain macho.. =p

Sbb.. Susah gak kalo dah muke comel.. mesti kena kacau pny.. jd aku kena nmpk tough dan garang.. (ngee.. diam2 zati dan wizza )

Jadi aku terjoin la Persatuan Silat Cekak Hanafi... aku blaja silat nih smpi bole jdigelar pengajar atau trainer.... tapi penglibatan aku hanya smpi tahun ke-2 sahaja sbb tahun ke-3 dan ke-4 sibuk buat praktikal (*cough.. kat HP, Damansara.. hehe) dan buat thesis akhir tahun. Dah la kena buat thesis sendiri.. aku kena buat thesis org ni dan org itu jugak. Susah gak jadi org comel + org pandai nih.. hehe.. ko ingat aku ade mase nak berchenta?? minta maaf la... Mase uni jugak la aku menyibukkan diri jual kuih-muih bersama org nih. Ketua kami mase tu bole tahan gak hensomnya (org ghanu).. smpi org nih pon beria-ia nak mengorat die.. =p

jd..

itula alkisah penglibatan silat dalam idup ku... kat tpt keje aku skang nih takde silat la plak... futsal jadi la.. ade gak mengasah skill 'sepak-sepak' nih..

Kesimpulannya... kepada mane2 lelaki yg nak mengorat aku.. AWAS!! Aku pandai silat. Silap langkah.. mmg kena lempang oleh aku..

Sekian..

p/s: oi Hana!! mana dikau!! kehilangan mu terasa la!! huhuhu....




53 comments:

Masy said... [Reply]

jard, kat skolah akak dulu wpon dorang demo je tp dorang bantai betoi2. akak ingat lg ade sorg brader ni smpi berdarah tgn dia masa hari sukan skolah lepas dia bantai batu bata bare hand huhu.

dorang kata dia kurang baca. baca ape akak pon tatau. silat cekak kot x silapnye masa tu. akak penah tgk dorg nyer upacara mkn pisang dgn garam. cam geli je hehe

momentinlife said... [Reply]

adui..
mengimbau masa2 skul dulu.. ko lupa, silat kita ada jgk ILMU BATIN, yg mcm tumbuk org tu dr jauh, tp org yg jauh tu terpelanting-bkn lakunan- ya..

patut dimasukkan, kita ada sifu yg hensem msa tu.. Khairul Johari? kikiki

ya, smpi skrg klu dgr lgu semerah padi tu, aku terigt ngan silat jurus makrifat tu.. =p

Mr PenyuBiru said... [Reply]

..bole tahan gak hensomnya (org ghanu)..

org ganu mmg hensem.contoh terdekat,aku lah. keh3..



ps: aku dah emel hana jugak, tapi dia tak reply lagik.

Jard The Great said... [Reply]

to masy.. waa.. dahsyat jugak! tp aku rase kalo lelaki mmg la nak buat betul2.. nak tunjuk hebat la tu.. huhuhu...

to wafa'... hehe.. khairul?? apsal aku tak ingat mamat tu ek?? =p

Jard The Great said... [Reply]

to penyu.. haha.. poyo la ko.

p/s: tulah pasal. huhuhu..

Mr PenyuBiru said... [Reply]

lupa lak kumen pasal silat, dulu aku pun masuk silat cekak hanafi jugak masa kat U. tak jupe pun ko. haha..

memula nak blajor silat cekak, kena bawak balik kain putih,letak bawah tilam ke bantal ntah. tido semalam.pahtu keesokkannya kena hantor semula kain tu ke ketua silat.

Mr PenyuBiru said... [Reply]

patutlah ko sekali pandang cam lelaki.rupanya² lasak orangnye. hahaha..lariksss!!

apei said... [Reply]

gua pun pandai silat. boleh la gua ngorat lu... kalau lu sepak gua, leh gua karate tengkok lu..

Jard The Great said... [Reply]

to penyubir.. yups.. diorg memang soh buat benda tu.. aku jenis tak pernah ikut betul2.. haha.. "first know the rules to break them". Skema nya ko! ko buat ke??
hahahahaha.. aku nak gelak.. hahahahha...

to penyubiru (lagikss??).. cess.. ko tercabar la tu ek?? =p

Jard The Great said... [Reply]

to apei.. yolah tu.. aku takut bila aku buat silat kat hang.. mmg tak leh bangun2 kot.. hehe.. =p

joking..joking..

LifeSaver said... [Reply]

aku x masuk silat2 ni jard..tapi aku pndai jugak mensepak2 org ni..hahaha!

ZARA 札拉 [사랑해~] said... [Reply]

jard..ko terer silat...

aku guna pistol je bleh?

hahaha~

maslight said... [Reply]

wuah my school xda silat oh

ezzati said... [Reply]

erkk..jard..t'bongkar rasie aku...huhu

Mr PenyuBiru said... [Reply]

alamak! baru perasan, aku org ganu yg hensem. patutlah ezzati tu asyik duk usha aku jer. hahaha..

achik said... [Reply]

aku pun penah masuk silat.. tapi takat belajar kuda2 pastu dah stop.. hahaha.. sbb byk ponteng latihan, byk step xtau.. x kuasa nak teruskan.. ;p

Monkey D Luffy said... [Reply]

Aku rela disilat! uhuk

Monkey D Luffy said... [Reply]

oh ya... kalau ko nak jadi JAGA rumah aku... call jer... aku cari orang PANDAI SILAT.

kasut-gombak said... [Reply]

ilmu bercekak ni penting utk org2 kapel.

cth ayat : azizah menunggu boifrennya yang tak muncul2 sambil bercekak pinggang..

Jazlin Ernida said... [Reply]

huyooo jard pandai silat!

dulu mak aku mesti tak bagi kalau aku kata nak masuk seni mempertahankan diri ni. ntah kenape ntah. risau benar takut aku cedera ke ape.

ezzati said... [Reply]

baru pasan d cni..
ellloo en.penyu..
apa kena mengena org ganu yg ensem (bkn ko) dgn aku..

zonaku said... [Reply]

kwn baik aku pun ahli silat cekak hanafi.. aku siap tolong dia cari ahli baru lagi tau...
urusan biasa² pasal silat dia aku slalu tolong buat.

tapi

aku bukan ahli silat, mak aku x kasik, dr sekolah lagi aku dah dihalang sepenuhnya dari join silat, disuruhnya aku msk tarian...
huhuhuhuu

theconfused said... [Reply]

hohoho... aku join tarian je dlu.. tp aku macho jugak.. muahahahah

Jard The Great said... [Reply]

to LifeSaver... haha.. ko nak sepak sepa?? kan dah ade En KE? ;p

to ZARA 札拉 [사랑해~]... kalo pistol mudah utk dimiliki kat mesia nih.. why not?? hehe

to maslight... tp ade karate-do kan?? huhu.. aku rase menarik gak

to ezzati... takpe... femes skit ko.. hehe

to Mr PenyuBiru... hahaha.. zati akan sekeh ko sat lagi..

to achik... hehe.. kena ade minat baru dpt teruskan.. kalo tak, dpt penat je.. =p

to Monkey D Luffy... eleh....

to Monkey D Luffy... kalo aku tak nak jadi?? hehe.. aku perkenalkan org pandai silat yg lain k??

to kasut-gombak... hahaha.. betul2...

to Jazlin Ernida... die takut ko tak dpt nak balance mase blaja dgn seni mpertahankan diri kot.. sbb amik mase yg bnyk kalo join benda2 camnih..

to ezzati... hehehe... =p =p

to zonaku... mesti pandai tarian nih kan? kan? aku tak cukup lembut kot..

to theconfused ... macho! macho! ngeh3x..

mombloggersplanet said... [Reply]

Hi all moms,

I have just launched a new listing for Malaysian moms/women blog. It's called the BlogDirectory.

You're invited to list your blog there, together with other Malaysian mom bloggers. The Blog Directory
is categorised by states to make it easy for you to connect with other moms closest to you.

Please visit http://www.mombloggersplanet.com/blogdirectory

And, appreciate if you could tell your blogger friends about it. It's free!

Thank you and have a nice day!

Mr PenyuBiru said... [Reply]

laa.. ko ni jard, mak orang rupanya. ku ingat single lagik. hik3..



ps : camne mombloggersplanet bleh saspek ko mom ek? dari gambor ko ke? hehe

Jard The Great said... [Reply]

to penyuBiru.. hahaha... ko nih buat aku ketawa je.. cish!

p/s: gmbr mane ek?? gmbr monyet tu kot.. hahaha

StingRay said... [Reply]

belajar silat sana sini.....





kena sergah mata nak merah...

Jard The Great said... [Reply]

to stingray.. mata ko jer yg merah nnt.. keh.. keh.. keh..

ijechan said... [Reply]

mak aihh bahaya ni~ to boys out there, get ready! uhu

Zamz said... [Reply]

takat nak lempang takyah belajar silat pun boleh hehe

pink_butterfly said... [Reply]

ha ah ek..
x tfkr lak msuk ko-k silat ni ble msuk ke dlm lubuk mamat2 gagah perkasa+ensem...

sy join taekwondo lak...paham2 je la sapa2 majority msuk taekwondo nih...haha, xble nak cuci mata lgsung!


nyesal nyaaa~~~~~~~~~~~

bluehope said... [Reply]

Pnah belajar silat tpi x khatam pn sbab guru BlueHope x nmpak2 btg idung nyerrr..... So...Jard terrer lah nihhh... PenyuBiru, ko jgn main2 dgn Jard. Lebam bijik mata tu nnti sendiri jwp yerrr.

Chekgu BaniHassim said... [Reply]

huhu...
apsal tak sampai jadik pesilat negara...
lagi glemer...

Farah Aminuddin said... [Reply]

jard ade pangkat trainer utk silat cekak hanafi? hehe. me pun join silat tu jugak. tp xsempat abis. haha. jard kena ajarku free of charge.haha

kueh bakar said... [Reply]

ko tau silat pulut je jak..mengaku lah!

zino said... [Reply]

makna nya ada blackbelt la ni ya.. dont play play hehe.. fizah anak zino tu pun masuk silat kat sekolah dia tu..

JUNALD PASCUA said... [Reply]

Hi! Happy Valentines!

Riezal said... [Reply]

pergh bagus kalau pompuan equip diri dgn ilmu pertahankan.. siap pangkat trainer lagi...syabas betty.. jgn buat main2... silap2 ada yg terselit celah meja kang

Benrauf said... [Reply]

ngorat pun nak kena bersilat ke? aku ade blajar silat sunda kat u. jom lawan. kalau aku menang ko kena date dgn aku. hahaha.
:D
:D

~ mizzAmy ~ said... [Reply]

~ tak pernah pun nak bersilat-silat nih. sebab kat sekolah dulu yg bersilat semuanya lelaki.

jard, i link ur url erkh?? hehehe.. ~

Adry said... [Reply]

huish... tak ble la memain ngan ko nie... kang tak pasal pasal kena hempuk.... hehehe

zonaku said... [Reply]

manada aku pandai menari....

dia suruh jer... lum tentu aku masuk....
kekekekekekekekekekekeeeeeeee!

zonaku said... [Reply]
This comment has been removed by the author.
zonaku said... [Reply]
This comment has been removed by the author.
danish said... [Reply]

perghh..
silap langkah je dah kena pelempang..
belom lagi silap perbuatan..
agak2 ape ek?
hehe..

Yunus Badawi said... [Reply]

saya punya silat bunga aje takde buahnya sbb menuntut tak habis.

opaq said... [Reply]

aku join silat gayong...

tapi, mungkin bukan sebab minat yang mendalam...aku baik dua bengkun tros berenti...

concentrate study..(konon)

hehehe...

opaq said... [Reply]

jard, aku happy bangat....

ko pon tau kenapa kot...

tEddY bLuEbeRRy gUrL said... [Reply]

jard,
kite d
aq bru view profile ko,
kite dok area dekat2 ar!
haha

Nazz said... [Reply]

Eleh aku pun blajar silat aper... silat pengantin.. hik hik

en_me said... [Reply]

aiseh, nak ngorat pong takleh.. uhuhu sodeyynyerrr

java tiger said... [Reply]

fungsinya apa orang belajar silat itu, apa bisa untuk menghadapi binatang buas..?