Wednesday, October 13, 2010

Checklist: Barang apa yang perlu dibawa ke luar negara







Malam ini, aku akan berangkat ke sana. Banyak benda yang perlu dibuat sebelum malam menjelma. Nak packing, rasanya nak angkut satu van penuh dengan barang ku jer. Hi hi.. biasalah, perempuan banyak barang. Untuk menghilangkan perasaan itu, aku sediakan satu checklist untuk memastikan barangan yang penting-penting jer yang ku bawa.

Check list:


  • pastikan suhu di negara mana yg akan dilawati..musim sejuk/panas dan sebagainya..so, bawa pakaian yang sesuai. 2/3 helai sudah memadai sbb anda akan beli pakaian baru di sana..
  • Ubat-ubatan yang perlu.
  • Electric socket..untuk recharge h/p sbb setiap negara ada perbezaan socket utk power (plug). Dapatkan di Guardian Pharmacy..satu dunia punya ada dijual.
  • Makanan.. bawa makanan segera macam maggie, Brahims ready to eat..cuma perlu rendam air panas..
  • Stokin utk long flight utk elakkan kaki krem jd terlalu kebas...
  • Xtra bag..elok sekurang2 dua beg yang boleh di lipat sbb jika anda beli barang2..tak perlu beli beg di luar..biasanya mahal.
  • Sling bag utk simpan dokumen penting spt passport dan wallet. Tidak digalakkan simpan wallet yang penuh berisi wang tunai dan credit card. Gunakan wallet lain ..maksudnya guna wallet ke 2 utk simpan duit khusus utk bayar tambang teksi/train/trem dll.
  • Gunakan kasut sneakers atau yang seangkatan dengannya utk elakkan kaki sakit sbb banyak berjalan.
  • Cream..vaseline adalah terbaik masa musim sejuk sbb kulit akan kering n merekah..sapu cream utk elakkan itu sumer.
  • Lip balm utk elakkan bibir kering.
  • Simpan nombor telefon Kedutaan Malaysia di negara mana anda akan kunjungi termasuk MAS office sbb ada org Malaysia yg keja kat situ. Ini untuk kes-kes kecemasan sahaja.
  • Kamera, bateri..kalau kamera digital..elok bawa memory card tambahan supaya tak menyesal x der pic yg menarik...

rasa nya ada banyak lagi.. (sumber)

Banyak benda tak setel hari ini. Blog pun dah terabai... ekekeke... ok. resume packing.

25 comments:

eiffel said... [Reply]

wala wey...jgn lupa plak brg2 yg penting

Masy said... [Reply]

mmg ada niat nk beli baju kat sana ke? wahwahwah

klu akak, baju yg nk bwk tu make sure kain ringan. so byk lg space dlm beg tu nanti heheh

jgn lupe subinierku jardddddddd

suzzsuzie said... [Reply]

selamat berangkat jard...list tu memang perlu kan? takut sampai sana tertinggal itu ini..

caluk@cencaluk said... [Reply]

selamat pergi dan pulang

maslinamansor said... [Reply]

selamat pergi dan selamat balik...

wHoSeNa said... [Reply]

selamat pergi dan selamat pulang dgn selamat k.jard..=))

Peri PiA said... [Reply]

wawawah...syok nya bar check list

afidah pon dah nak p dubai dah...huuhuu

✿ y.a.n.i.e budak G.E.B.U ✿ said... [Reply]

selamat terbang mlm ni jard....

jaga diri elok2 k....

=D

HEMY said... [Reply]

aku nk tmbh checklist ko...aku nk mug yg ada tulis tmpat ko pegi tu..ehehehe


nnt aku bayau

FarhanaDr said... [Reply]

Jard.. Selamat pergi dan selamat pulang.. Enjoy yek.. :)

molmolla said... [Reply]

selamat bercuti jard! :D

suffer8zine said... [Reply]

jgn lupa bawak duit lebih beli buahtangan untuk member2 blogger. yeah!!!

Hazzy Ishak said... [Reply]

ada lagi satu benda yang jard lupa.
senarai ole2 untuk blogger.

kekeke

fatt said... [Reply]

bon voyage!
p negara mana kali ni?

❀aRaBeLLa❀ said... [Reply]

wet tissue jangan lupa jard...menda paling penting tu..toilet diorang bukan sama cam kite..

sepet said... [Reply]

PALING PENTING!!!
tiket + pasport jgn lupe jard!! ...

klu x, ader yang nangis2 tepi pintu airport mlm nati.


:p

Jard The Great said... [Reply]

heheh.. tenkiu..tenkiu...

Mak Su said... [Reply]

jard! jaga diri bebaik ek di rantau orang jgn lupa kat blog and maksu ya.....

Farie Amrah said... [Reply]

take care! :)

Liza said... [Reply]

jgn lupa bawak duit bebanyak for shopping!!

Adziim said... [Reply]

dlm2 terabai tu smpat lgi update...

Adziim said... [Reply]

dlm2 terabai tu smpat lgi update...

ザ-sylver-shooter said... [Reply]

no. kawan saya yang kat seoul tu nak? dia pun single lagik..ahaks

mIexZArZx said... [Reply]

salam kenal..

www.hasyanaurah.com

Noormelah Shamsul Anuar said... [Reply]

Good info..tgh mencari2 apa yg perlu di bawa jika melancong ke luar..
www.noormelah.com