Tuesday, October 11, 2011

Ya Allah, baru ku tahu betapa SUSAHNYA nak ke Jepun!

Aku dapati sepanjang pengalaman mengurus keberangkatan aku dan dua orang lain ke sana bahawa nak beli tiket dan reserve hotel kat Jepun mudah saja asalkan berduit. (Tahu tak harga hotel paling murah di Tokyo Jepun dalam RM300++ untuk satu malam, gilosssss!)


Tapi tang visa... ceritanya lain sama sekali.

Untuk kelayakan mendapatkan visa ke Jepun, korang kena ada...
  • Surat syarikat yang mengesahkan anda bekerja
  • Salinan penyata akaun terkini (dengan adanya minimum RM10,000 untuk seorang)
  • Sertakan passport original. Kang dah lulus, baru diorg bagi balik
  • dan gambar berukuran 2 x 2 inci berlatarbelakangkan putih!
Fuhhh..... aku tak tahu selama ini kalau ingin melancong ke sana, beginilah rupanya syarat dia.

Seb baik aku pergi atas urusan jabatan. =p

.

24 comments:

amy said... [Reply]

pegi europe je senang kan jard. tapi proses visa ke jepun ni sama macam kalau kita nak g us gak kan ( kalau tak silap lah) , banyak mende kene setelkan..

Jard The Great said... [Reply]

@amy... tuh ar, europe lagi senang. fuhhh.. tapi lagi mahal kot. ahaha. tapi aku dengar kat europe senang nak cari makanan halal. pernah pergi ke?

Mr PenyuBiru said... [Reply]

berlatarbelakangkan putuh! ??? (sambil garu kepala)

Mr feckry said... [Reply]

kalau study senang je

Jard The Great said... [Reply]

@penyubiru... hahahaha.. typo.. mungkin sbb selama ini blog dlm bahasa inggeris.

@frecky.. teringin gak nk belajar sana. hehe

JieJ said... [Reply]

Jard..matai lah kalau dalam akaun nadak cukup jumlah tu..hehehe...adeh terpaksa lupakan hajat mau ke jepun..hehehe

Jard The Great said... [Reply]

@jiej.. tulah pasal... so mari kita menyimpan duit beramai2... mana tahu ada rezeki untuk ke sana kanzzz??? hhehe


jangan putus asa beb!

JieJ said... [Reply]

Lama lagi lah kalik jard..heheh..bah kalo ko ke sana, aku minta kirim fridge magnet saja lah..terubat rindu gitu..hehehe..

Jard The Great said... [Reply]

@jiej.. bah. bah. bisa diatur. tapi lambat lagi kot. hehe. bulan depan baru berangkat ke sana

Ummi Hanie @ AnNisa Fadzil said... [Reply]

salam, sy ade adik ipar di sana dan sang suami sdg verangan nak ke sana beramai-ramai (sefamily) coz bab penginapan dan pengankutan dah tentulah free ... ;)

kyo_9 said... [Reply]

Tokyo jer dah harga camtu??
huhu, biasa orang cari jauh sket dari Tokyo sebab kalo pandai cari, ada jer yang murah..

area Tokyo senang jer nak pergi naik keretapi.. jadi x kisah pun duduk jauh sket pon xpe..

kasut-gombak said... [Reply]

yg akaun tu, korang leh pinjam je. aritu kwn nak g sana, so ramai2 pakat kasi 1k sorg. klu ada 10orang dah dpt 10k. printkan statement yg 10k tu, pstu pulangkan balik. hehehe. bukan pinjam terus tau, pinjam sekejapp je.

SyUhAdA said... [Reply]

wahh.mhlnye hotel..huhu..

Eyriqazz said... [Reply]

teringin juga ke jepun..nak jumpa takashi sorimachi @ great teacher onizuka

HEMY said... [Reply]

rasanya kbykn negara camtu jard..lagi2 amerika

tapi tak silap aku, kalau hal keje, ada surat dari syarikat..tak kisah tang simpanan tu. member aku leh travel sbb surat dari opis

aibat said... [Reply]

kalau pergi ngan ngan visa student mesti senang kan...

OtakkuOtaku said... [Reply]

dengan rm10,000 minimum, maka punahlah impian aku untuk bina keluarga impian di sana.

lotikus disarimankan said... [Reply]

Jarddddd!!!
nak tolong kirim culik lee min ho boleeehhh taaakkk?

♥CIK SHA♥ said... [Reply]

what? minimum 10k dalam akaun??fengsan~~

jedi said... [Reply]

10k...akaun KWSP leh pakai x??

Jard The Great said... [Reply]

@jiej... KWSP boleh.. tabung haji pon boleh. yg penting ada simpanan. huhu

amy said... [Reply]

aa jepun aku tak penah lah pegi.ekeke kalau europe penah laa pegi..makanan halal tuh time aku pegi manjang makan kebab je and kosher food.ekkeek

Wahidah said... [Reply]

naseb kwsp bole..fuhh fengsan kejap...

nuruladeq said... [Reply]

Salam. sy nak pi jepun feb 2012. gatai book tix..tp bab visa yg cuak ni. kompemke leh pkai penyata kwsp? klo x jnoh laaaa...